2023. szeptember 20., szerda

2023.09.20. Helyettesítés: dátum-idő kezelő feladatsor

 Feladatsor: Dátum- és Időkezelés C#-ban


1. Feladat: Alapok


Írj egy C# programot, amely megjeleníti a jelenlegi dátumot és időt a következő formában: "Az aktuális dátum és idő: [dátum] [idő]."


2. Feladat: Dátumok összehasonlítása


Készíts egy programot, amely két dátumot kér be a felhasználótól, majd megállapítja, hogy melyik dátum van korábban. Az eredményt a képernyőre írd ki.


3. Feladat: Időintervallum kiszámítása


Készíts egy programot, amely két időpontot (kezdeti és végdátumot) kér be a felhasználótól, majd számold ki és írd ki, hány nap telt el közöttük.


4. Feladat: TimeSpan használata


Hozz létre egy TimeSpan objektumot, amely 2 napot, 5 órát és 30 percet reprezentál. Majd írd ki ezt az időtartamot az alábbi formában: "Az időtartam: 2 nap, 5 óra, 30 perc."


5. Feladat: Fájlbeolvasás és írás


Hozz létre egy szöveges állományt ("adatok.txt"), amelyben egy sorban található egy dátum és egy időpont (pl. "2023-09-20 14:30"). Írj egy programot, amely beolvassa ezt az állományt, majd kiírja a konzolra.


6. Feladat: Fájlban tárolt dátumok összegzése


Módosítsd a korábbi programot úgy, hogy beolvassa az "adatok.txt" állományban található dátumokat, majd számold ki és írd ki az összes időtartamot, ami az aktuális idő és a beolvasott dátum között van. Használd a TimeSpan objektumot az időtartamok számításához.


7. Feladat: LINQ használata


Használd a LINQ lekérdezést a "dátumok.txt" állományban található dátumok közötti legkorábbi és legkésőbbi dátum megtalálására, majd írd ki ezeket a dátumokat a konzolra.


8. Feladat: Keresés időtartam alapján


Készíts egy programot, amely egy megadott időtartam alapján keresi meg azokat a dátumokat az "adatok.txt" állományban, amelyek ezen időtartamon belül vannak. Írd ki ezeket a dátumokat a konzolra.


9. Feladat: Összegzés LINQ segítségével


Használj LINQ lekérdezést az "adatok.txt" állományban található dátumok közötti időtartamok összegzésére. Az eredményt írd ki a konzolra.


10. Feladat: Időrendi sorrendezés LINQ segítségével


Használj LINQ-t az "adatok.txt" állományban található dátumok időrendi sorrendezésére, majd írd ki az eredményt a konzolra.

2024.04.25. Időjárás app

 Feladat: Időjárás app - OOP módszerekkel, haladóknak adatkötéssel Az alkalmazás célja, hogy a felhasználók hozzáadjanak és eltávolítsanak v...